top of page
  • Obrázek autoraMarcela Hlaváčková

Jak si užívat života, i když máme omezený rozpočet

Zamysleme se, jak si užívat života a být šťastní, i když máme omezený rozpočet. Buddhistickému učiteli a spisovateli Thich Nhat Hanhovi můžeme poděkovat za velmi moudrý citát: Šťastný není ten, kdo má hodně, ale ten, kdo se naučí žít s tím, co má.


1. Posezení s přáteli, kamarádkou je něco, co si penězi nekoupíte. Je to o sdílení mezi lidmi, je to o hezkém pocitu.


2. Sport, utužuje naše tělo, má pozitivní vliv na dobrou náladu. A pokud sport spojíte s přírodou je to ideální kombinace. Jaro, léto i podzim můžete spojit s procházkami, rychlou chůzí, během, venkovními posilovnami či protahovacími cviky. A v zimě zvládnete cvičení doma na karimatce. Já osobně miluji cvičení v parku Na Špici. Na Labi se odráží slunce, šumí stromy a občas zahlédnu i veverku.


3. Uvařte si něco dobrého a vyrazte na piknik. Vezměte svoji oblíbenou deku, knihu, časopis anebo nahrané písně a užívejte si přírody, dobrého jídla, klidu a pohody.


4. Udělejte si svoji oblíbenou kávu, čaj, kakao a poseďte si v parku, na zahradě, na vašem oblíbeném místě a vychutnávejte tu chuť a vůni. Pokud k tomu budete s někým, s kým vám je hezky, tak je to super zážitek.


5. Čtěte. Začtěte se do příběhu, co vás přenese do jiné doby, reality nebo s ním prožijete neskutečné dobrodružství. Knihu si můžete pořídit v antikvariátu nebo vypůjčit od kamarádky.


6. Využijte „darů“ přírody. Houbařte a udělejte rodině smaženici. Sbírejte bylinky na zimní čaje (heřmánek, šípek, bez, lípu, pampelišku, aj.). Natrhejte květiny a vytvořte si věnec na dveře. Posbírejte kaštany, šišky, šípky a tvořte s dětmi zvířátka. Budete v přírodě a na čerstvém vzduchu, a to prospívá pocitu štěstí. Jen prosím, sbírejte s rozumem, ať přírodě ještě zůstane pro zvířátka, ptáky a obnovu přírody.


7. Začněte zahradničit, pěstujte bylinky, zeleninu, květiny, a to jak na zahrádce, tak i na balkoně a pokud nemáte ani ten, tak u kamarádky. Teď jsem četla jak pěstovat kopr na balkoně. Nejen, že je moc hezký, krásně voní, ale má mnoho zdraví prospěšných účinků. Vámi vypěstovaná zelenina vás potěší a ušetří peníze.


8. Jděte si zaplavat na písník, místo platit vstup na koupaliště.


9. Kupujte si poukazy ze slevových serverů na wellness pobyty či dovolené. Na slevových serverech se dá najít mnoho akcí za velmi rozumné peníze a je zde velký výběr.


Určitě Vás napadne spousta dalších možností. Hledejte je. Využijte je a užívejte si život ve štěstí.


Pokud byste měli pocit, že potřebujete průvodce, napište mi.

3 zobrazení
DSC_6632.jpg

Jsem
Marcela Hlaváčková.
Autorka tohoto webu.

logo_pardubicko.png

Píši také pro e-deník.

damska liga logo.png

Emoční rovnice: Instantní odpověď na všechny vaše problémy

emocni-rovnice.jpeg
bottom of page