top of page
  • Obrázek autoraMarcela Hlaváčková

Chcete požádat o zvýšení platu? Víme, jak na to

Žádost o zvýšení platu je nejjednodušší volba, jak získávat pravidelně více peněz. Mnoho lidí se tohoto kroku obává kvůli možnému odmítnutí. Uvědomte si ale, že pokud Vám nadřízený řekne NE, budete na tom stejně jako teď. Pokud ho však přesvědčíte o svých kvalitách a on řekne ANO, pak na tom budete výrazně lépe – a to pravidelně každý měsíc. Myslím si, že to už stojí za pokus.


Samozřejmě i na tento krok je dobré se připravit. „Jednak si připravte argumenty a pak se nalaďte na tento rozhovor. Jak? Přehrávejte si celý rozhovor, představujte si ho. Ale POZOR, v pozitivním módu. Zjistěte rozsah platu pro vaši pozici, hodnotu, kterou firmě přinášíte a konkrétní příklady vašich úspěchů v práci. Samozřejmě zvažte formu a načasování prezentování Vaší žádosti nadřízenému”.


Na co dbát při žádosti o zvýšení platu:

1. Načasování žádosti - o zvýšení platu žádejte, pokud podáváte nejlepší možný výkon nebo děláte mnohem více než vyžaduje vaše pozice.


2. Jak argumentovat nadřízenému - Argumentace je ta nejdůležitější část. Nezanedbejte ji, připravte se. Je to klasický prodej. Prodáváte sebe sama a svůj čas firmě - ta vám za to platí. Mělo by to být win-win pro obě strany. Takže si připravte několik pádných argumentů. Sepište si projekty, které se vám povedly. Čím jste byli v poslední době přínosem firmě. Co jste udělali nad rámec své pozice. Vypíchněte každou svoji přednost. Zde využijete své zdravé sebevědomí a povědomí o svém přínosu firmě. Pokud si nevěříte nebo nevíte jak argumentovat, ráda to s Vámi proberu.


3. Jak žádost načasovat

a) když má šéf dobrou náladu

b) když se povede projekt na kterém jste odvedli více práce, než máte ze své pozice

c) když se připravují finanční rozpočty na příští rok nebo krátce předtím – takže nejlépe začátek podzimu

d) vůbec se do toho nepouštějte, jestli se ve vaší firmě zrovna drasticky škrtá


4. Jak jednání začít - domluvte si OSOBNÍ schůzku. Nadřízenému zavolejte nebo pošlete e-mail a stručně naznačte, o co vám jde. Konkrétní požadavky si ale nechte na osobní setkání. Na schůzce jděte rovnou k věci. Řekněte, o kolik chcete přidat a proč.


5. O kolik si říct - Zde buďte realisté. Také si zjistěte, kolik je plat na vaší pozici v jiných firmách v regionu.Když si řeknete moc, budete vypadat jako člověk bez zdravého úsudku. Myslete na to, že i nadřízení mají rádi jednoduché počty, takže svou částku zaokrouhlete.


6. Tomuto se vyhněte a nedělejte to - v rámci vaší větší jistoty a sebevědomí si zjistěte informace o platových poměrech ve vašem regionu v jiných firmách na obdobných pozicích. Pokud dostanete nabídku jiné firmy, fajn. Ale NIKDY nabídku ani informace z jiných firem nepoužívejte k nátlaku na vašeho nadřízeného.


Nepoužívejte emoční nátlak na Vašeho nadřízeného. Nevykládejte dojemný příběh o tom, že potřebujete víc peněz kvůli hypotéce, rozbitému autu či že nemůžete na dovolenou k moři. Dokonce ani to, že máte nemocnou babičku. V práci jste placení za dobře odvedenou práci a tím přínos pro firmu. Peníze navíc dostanete za práci navíc.


I když tentokrát neuspějete, nepropadejte negaci, nebuďte nepříjemní a pracujte s nasazením dál. Nadřízenému vaše žádost zůstane v paměti a příště máte větší šanci. Vždyť loajální a schopní zaměstnanci se hledají těžko.

1 zobrazení
DSC_6632.jpg

Jsem
Marcela Hlaváčková.
Autorka tohoto webu.

logo_pardubicko.png

Píši také pro e-deník.

damska liga logo.png

Emoční rovnice: Instantní odpověď na všechny vaše problémy

emocni-rovnice.jpeg
bottom of page