top of page
  • Obrázek autoraMarcela Hlaváčková

Jak si do života přitáhnout více peněz

Těchto pár rad učím své klienty. Jsou takovou „základní školou“ ve finanční gramotnosti.


1. Mějte peníze pod kontrolou

Znáte své příjmy a výdaje? Víte za co nejvíce utrácíte? Víte, jaké položky můžete nahradit levnějšími? Víte kolik měsíčně utratíte za drogerii? Kolik Vás stojí doprava, kultura, jídlo, knihy, aj.? Pokud ne, udělejte si svůj přehled. Vytvořte si rozpočet a sledujte, za co utrácíte.Zkontrolujte své výdaje a snažte se je snížit. Vyřaďte zbytečné položky, jako jsou káva v kavárně, obědy v restauraci, popkorn v kině, alkohol, cigarety nebo drahé služby.

Budete se divit, jak snadno naleznete způsoby, jak ušetřit peníze a ponížit náklady.(Např. na jídle – na výlet si zabalte své jídlo místo restaurace, oběd do práce si přineste z domu. Ponižte náklady (na dopravu, drogerii, potraviny, nájem a dalších položkách).


2. Co nepotřebujete, prodejte – nakupujte „z druhé ruky“

To, co nenosíte, nepotřebujete, nechcete (oblečení, boty, kabelky, nábytek, knihy, herní konzole, straší mobil, aj.) – prodejte. Tímto počinem uděláte někomu radost, pomůžete přírodě, věc bude sloužit dál a Vy za ni budete mít peníze.

To samé můžete udělat Vy – nakupte „z druhé ruky“ skříňku, knihu, autosedačku, aj. Věci jsou o moc levnější, hezké a poslouží dál.


3. Recyklujte - Upcyklujte

Ze starých věcí vytvořte nové, např. ze starých džínů, svetrů nebo triček můžeme ušít tašky, polštáře, deky nebo šály. Z prázdných sklenic nebo lahví můžeme udělat svícny nebo vázy. Předělejte si staré věci – natřete je, tapetujte, dejte nové úchytky atd. V dnešní době je předělávání věcí trendy, ekologické a šetří tím peníze. Navíc, pokud budete pracovat rukama podpoříte tím svoji psychiku – koncentrování se na práci, radost z povedeného díla, hrdost na to, že děláte něco pro naši krásnou planetu.


4. Požádejte o navýšení platu

Žádost o zvýšení platu je nejjednodušší volba, jak získávat pravidelně více peněz. Mnoho lidí se tohoto kroku obává kvůli možnému odmítnutí. Uvědomte si, že pokud vám nadřízený řekne NE, budete na tom stejně jako teď. Pokud ho však přesvědčíte o svých kvalitách a on řekne ANO, pak na tom budete výrazně lépe – a to pravidelně každý měsíc. Myslím, že za pokus to určitě stojí.

Samozřejmě i na tento krok se musíte připravit. Jednak si připravte argumenty a pak se nalaďte na tento rozhovor. Jak? Přehrávejte si celý rozhovor, představujte si ho. Ale POZOR! v pozitivním módu. Zjistěte rozsah platu pro vaši pozici, hodnotu, kterou firmě přinášíte a konkrétní příklady vašich úspěchů v práci a samozřejmě zvažte formu a načasování prezentování Vaší žádosti nadřízenému. Na více tipů, jak si říct o zvýšení platu se podíváme tento pátek v samostatném příspěvku.


5. Zapracujte na navýšení Vašeho příjmu

V dnešní době je spousta možností přivýdělku anebo získání dalšího příjmu. Proberte si Vaše možnosti a popřemýšlejte co, kde a jak. Inspirujte se, hledejte to, co Vám sedne a zrealizujte to.


a) pronajměte to, co nevyužíváte nebo kdy to nevyužíváte - své parkovací místo (v centu měst je to za velmi zajímavé peníze) - chatu, kam jezdíte jen o prázdninách a zbytek roku je prázdná- máte velký byt, pronajměte pokoj (ať dlouhodobě nebo jen krátkodobě např. přes Airbnb).


b) najděte si krátkodobou brigádu nebo sezónní práci - krátkodobá brigáda je jedním z nejpopulárnějších způsobů přivýdělku. Poskytuje dostatečnou flexibilitu, ale zároveň vám přinese další peníze.Zima a léto jsou vytížené měsíce a mnoho firem hledá brigádníky, např. plavčík, prodej zmrzliny, průvodce na zámku, instruktor lyžování, aj.


c) zpeněžte to, co umíte, to v čem jste dobří a baví Vás to - jste dobrá v administrativě, zajistěte zákaznický servis nebo administrativní podporu z domova pro firmy- zpracovávejte účetnictví, nabídněte své služby drobným firmám, přátelům- baví Vás prostředí sociálních sítí, spravujte sociální média pro firmy, jednotlivce (znám spoustu lidí, i sebe, co se neradi pohybují v online světě)- jestliže plynule ovládáte cizí jazyk, začněte pracovat jako online tlumočník nebo překladatel- znáte perfektně český jazyk, vidíte chyby a překlepy, začněte pracovat na korekturách textů- pokud ovládáte některý z předmětů – doučujte.


Dejte si inzerát na místa, které děti navštěvují – do místní školy, školky, kroužků.- jedna moje klienta miluje fotografování a nyní si tím velmi dobře přivydělává, fotí děti a rodiče na Vánoce, Velikonoce, zamilované na Valentýna. Vybírá si témata, co ji baví.- ráda uklízíte, uklízejte, žehlete, zalévejte květiny (po dobu dovolené) nejen pro zábavu, ale i pro peníze- jste zruční na opravy, na vymalování, na natírání – tyto služby při dnešní vytíženosti řemeslníků jsou na trhu velmi žádané- umíte přešít věci, ze starého ušít něco nového, opravit oblečení, pusťte se do toho i pro druhé a za peníze- pomáhejte za peníze se stěhováním, ať balením nebo přenášením věcí.


d) prodávejte své rukodělné výrobky - Baví Vás tvořit, vyrábět originální výrobky, umělecké předměty (šperky, tašky, náušnice, kabelky, náramky, náhrdelníky, oblečení apod.). Tak své produkty můžete prodávat na různých tvůrčích platformách.Háčkujete, pletete, vyšíváte – dělejte to na objednávku za peníze.Zavařujete, děláte domácí šťávy, jste vyhlášená pekařka. Pěstujete bylinky, děláte domácí bylinné produkty (masti, čaje,..). Nabídnete své výrobky přátelům, sousedům. Spousta lidí toto neumí a upřednostní domácí kvalitu.


e) máte pozitivní vztah k domácím mazlíčkům - vydělávejte venčením psů. Nabídněte službu krmení domácího mazlíčka po dobu dovolené. Zde si „nabalíte“ klientelu, co se k Vám bude vracet.


f) ráda nakupujete - staňte se mistrem v Mystery Shoppingu. Jako shopper si zahraje na tajného zákazníka, který hodnotí prodejnu a prodejce. Nakupujete, hodnotíte a za Vaše postřehy dostanete zaplaceno.


Přeji ať Vám Vaše finance stoupají a ať je využijete k Vašemu štěstí, zdraví a prospěchu.

0 zobrazení
DSC_6632.jpg

Jsem
Marcela Hlaváčková.
Autorka tohoto webu.

logo_pardubicko.png

Píši také pro e-deník.

damska liga logo.png

Emoční rovnice: Instantní odpověď na všechny vaše problémy

emocni-rovnice.jpeg
bottom of page