top of page
  • Obrázek autoraMarcela Hlaváčková

Sebevědomí je cesta k tvému úspěchu... Jak na něm pracovat?

Aktualizováno: 13. 3. 2023

Sebevědomí je vědomí si vlastní ceny. Sebevědomý člověk nepociťuje primárně nejistotu nebo ostych, ale příjemnou víru v sebe a své dovednosti. “Zdravě” sebevědomý člověk se nepodceňuje a zároveň není nadutý.


Sebevědomí je naše přesvědčení o tom, kdo a jací jsme, zda jsme spokojeni se sebou samým. A právě naše sebevědomí určuje, jak se cítíme, jak působíme na okolí, jak se chováme a jakých cílů dosahujeme.


Zdá se to být definice? Zamysleme se nad slovy nejistota, ostych a nad slovy spokojeni sami se sebou. Ano, jsou dny, kdy jsme v pocitu rozpaků, kdy nevěříme sami sobě, kdy nás pohltí negativní myšlenky a nevíme, jak z toho ven. Naopak máme dny, kdy se sami sobě líbíme, přitahujeme úsměvy a cítíme se šťastně.

Jak na více šťastných dnů? Je to prosté: pracovat na svém sebevědomí. Ráda bych vám představila techniky a tipy, které sebevědomí dokáží podpořit.


Čím je způsobeno nízké sebevědomí? Vše pramení z našeho podvědomí. Návyky z minulosti jsou naším autopilotem, který se spouští v různých situacích, definuje naše rozhodnutí, myšlenky a pocity. Většinu návyků si neseme z dětství, formovaly je autority, např. rodiče, učitelé, v dospělosti pak nadřízení, partneři. Když budete ze svého okolí pravidelně slýchat, “nejde ti to, jsi nešikovný a podobně”, opravdu se nešikovným stanete. Začneme si to o sobě myslet, nebudeme si věřit a danou činnost nebudeme dělat s radostí. Změna začíná u nás. Jen my jsme ti, co můžeme své návyky změnit.


Jak na to?


Soustřeď se na své dovednosti, své chyby ber jako přednosti


Nízká důvěra v sebe, pocit nejistoty, neschopnost přijímat kritiku, snaha žít podle mínění druhých - to vše vytváří tvé nízké sebevědomí. Primárně na sobě vidíš jen chyby a nedostatky? Je dobré si uvědomit, že s tím chceš něco udělat, že se chceš vnímat jinak. Sebevědomí je tvů vnitřní pocit. Tak jak se cítíš, tvé okolí velmi intenzivně vnímá. Sebedůvěra vytváří rovnocenné, a zralé vztahy a zajímavé příležitosti.


Své chyby se uč mít rád, respektuj se. Začni! Napiš 10 svých předností a každý den si je přečti, oceň se drobností, kterou máš rád. Jde o to začít a chtít pro sebe spokojenost a štěstí.


34 zobrazení
DSC_6632.jpg

Jsem
Marcela Hlaváčková.
Autorka tohoto webu.

damska liga logo.png

Emoční rovnice: Instantní odpověď na všechny vaše problémy

emocni-rovnice.jpeg
bottom of page