top of page
  • Obrázek autoraMarcela Hlaváčková

Jak vybojovat práci snů? Poradíme vám, jak zaujmout skvělým životopisem!

Aktualizováno: před 4 dny

Trh práce není vždy nakloněn ženám nad 55 let, a to i přesto, že mohou být pro firmy skvělým přínosem díky svým zkušenostem a nadhledu. Předsudky ohledně jejich přístupu k IT technologiím však někdy brání jejich uplatnění. Další skupinou, která čelí výzvám při návratu do kariéry, jsou ženy po rodičovské dovolené, které hledají ztracené profesní sebevědomí. Bez ohledu na věk a životní situaci je však klíčové mít dobře napsaný životopis.




Detaily, detaily, detaily...

Rozhodující jsou i zdánlivé detaily v životopise, které mohou ovlivnit rozhodnutí zaměstnavatele o pozvání na pohovor. Světlana Pozníková, zkušená personalistka, varuje před tím, aby ženy skrývaly dobu rodičovské dovolené. Zároveň zdůrazňuje, že stručnost a přehlednost jsou klíčové – personalisté mají na jeden životopis často jen třicet vteřin.


„Každá úderná stránka může udělat rozdíl. Napište, v čem jste dobří, co umíte. Ale už nezapomínejte na zajímavosti ze svého života, které vás odlišují. Když jste vyšplhali na Sněžku nebo uběhli maraton, nebojte se to v životopisu zmínit,“ doplňuje Pozníková.

Hrubky v textu a nedostatečná péče o češtinu mohou být dalším důvodem, proč životopis skončí na odmítací hromadě. Pozníková vyzývá ke kvalitnímu zpracování životopisu, který reflektuje pečlivý přístup uchazeče k jeho vlastní prezentaci.


Práce v kanceláři stačit nemusí

Technické profese patří mezi nejvíc vyhledávané. Naopak nejmenší poptávka je po administrativních pracovnicích. Ženy mají podle personalistky Pozníkové největší zájem o práci v kanceláři, ať už na pozici sekretářky, účetní, marketingové pracovnice nebo personalistky. Taková místa jsou ale většinou obsazená.


Existují ale desítky dalších povolání, o kterých některé ženy sní, ale neodváží se je zrealizovat. Bojí se začít podnikat, mají strach z nejistoty.


„Právě ženy po mateřské ztrácejí sebevědomí. Tvrdí, že neumí po pěti letech strávených doma ani pořádně mluvit, mají strach z toho, jak nástup do práce zvládnou. My je naučíme znovu komunikovat, tím získají sebevědomí. Poradíme, jak a kde svoje dovednosti nabídnout a prodat zaměstnavateli.“

Popisuje svou práci pardubická rozvojová koučka Marcela Hlaváčková, která s odbornicí na marketing Janou Rosenbergerovou a personalistkou Světlanou Pozníkovou založila pro ženy po rodičovské dovolené společnost Vedeme k úspěchu.


15 zobrazení
DSC_6632.jpg

Jsem
Marcela Hlaváčková.
Autorka tohoto webu.

logo_pardubicko.png

Píši také pro e-deník.

damska liga logo.png

Emoční rovnice: Instantní odpověď na všechny vaše problémy

emocni-rovnice.jpeg
bottom of page