top of page
  • Obrázek autoraMarcela Hlaváčková

Jak na zimní splíny? Máme pro vás deset tipů pro lepší náladu

Aktualizováno: 29. 2.

Co dělat pro zlepšení nálady, když je venku více zataženo než slunečno? Když je celý den pochmurno a šero? Když nemáme chuť vylézt z postele a cítíme se unavení, smutní, podráždění nebo bez energie? Když nám chybí slunce, modrá obloha a šumění listí na stromech?


Zkusme si tento čas vylepšit. Kdo by nechtěl mít stabilně pozitivní náladu a chuť do života. Společně s mentorkou a koučkou osobního a profesního růstu Marcelou Hlaváčkovou jsme pro vás připravili deset tipů, jak si zlepšit den nehledě na depresivnost ročního období. Jak na to? Pro začátek se držme osvědčeného.


1. Dodržujte zdravý životní styl – hodně spěte, cvičte a zdravě jezte

To je základ pro dobrou kondici těla i mysli. Zlepšujete si tím náladu, posilujete imunitu a prodlužujete vitalitu těla.

Malá vychytávka: skořice, zázvor, chilli a kurkuma nám v zimním období prohřívají tělo. V zimním období je fajn den začít teplou snídaní, např. sladkou kaší, míchaná vajíčka, a tak.Jídlem si dělejte radost.


2. Odpočívejte, relaxujte, meditujte

To Vám pomůže uvolnit se, „pustit“ ze svého těla stres, zklidnit se a mít chvilku jen pro sebe.


3. Zapracujte na svém štěstí

Věnujte se něčemu, co vás fakt baví, jako je čtení, kreslení, psaní, hraní si s domácím mazlíčkem nebo sledování oblíbeného seriálu. Zatančete si. Pusťte si vaši oblíbenou písničku. Zapomenete na starosti a vykouzlí vám to úsměv na tváři.


4. Sejděte se s přáteli, s rodinou, s lidmi, které máte rádi

Popovídejte si, prožijte společně nějakou aktivitu. Sdílená radost je dvojnásobná radost.


5. Smějte se

Smích je jedním z nejlepších léků na špatnou náladu, protože uvolňuje napětí, snižuje stres a aktivuje centra štěstí v mozku. Smích způsobuje i to, že se budete cítit více spokojení a optimističtí.


A pokud vaši dobrou náladu, štěstí a radost ze života chcete dopilovat, přidáváme dalších pět vychytaných tipů.


6. Obklopte se pozitivními barvami

Na oblečení, v interiéru, namalujte si obrázky, věci běžné potřeby, atd.

Pocit radosti, energie a optimismu vyvolávají barvy přírody a léta. Například žlutá, oranžová, růžová nebo světle zelená. Tyto barvy jsou spojovány s teplým a slunečným počasím, květinami, ovocem nebo zábavou. A nezapomeňte na svoji oblíbenou barvu.


7. Pořiďte si obrázky moře, písečné pláže, lesa, přírody

Vystřihněte je z časopisu, katalogu CK nebo vytiskněte, vložte do rámečkua umístěte na stolek, na pracovní stůl. Při pohledu na takovou krásu vám srdce poskočí radostí.


8. Používejte vůně

Dopřejte si váš oblíbený parfém. Provoňte si byt esenciálními oleji, v práci si zapalte vonnou svíčku. Vůně mají blahodárný účinek na psychiku. Na zlepšení nálady je skvělá levandule nebo bazalka.


9. Vděk – jedna z nejsilnějších emocí

Využijte sílu této pozitivní emoce ve Váš prospěch. Sepište si, co máte, co se vám povedlo, co jste dokázali vyřešit, zvládnout. Zaměřte se na to, co máte, a ne na to co nemáte.


10. Pomoc druhému

Udělejte něco dobrého pro druhé. Tímto způsobem si vylepšíte nejen náladu, ale i sebevědomí a smysl života. Zvolte tu pomoc, která vám je blízká. Pomáhání v dobrovolnické organizaci, darování krve, pečování o starší či pomoc v útulku.


8 zobrazení
DSC_6632.jpg

Jsem
Marcela Hlaváčková.
Autorka tohoto webu.

logo_pardubicko.png

Píši také pro e-deník.

damska liga logo.png

Emoční rovnice: Instantní odpověď na všechny vaše problémy

emocni-rovnice.jpeg
bottom of page