top of page
  • Obrázek autoraMarcela Hlaváčková

Vytvořte si vlastní nástěnku plnou vizí, přání, snů a cílů - vision board

Rok je v plném proudu a vy se stále držíte svých předsevzetí, nebo už jste je vzdali.


Víte, že vám k naplnění vašich snů, přání a cílů může pomoci obyčejná nástěnka? Určitě jste si už někde všimli jakési nástěnky plné obrázků, výstřižků z novin a časopisů či jen hesel.


Byl to vision board - nástěnka plná vizí. Tu máte stále před sebou, například u sebe v bytě nebo ve vaší kanceláři. Jejím cílem je vám neustále vizuálně připomínat vaše sny a cíle. Na tvorbu takové nástěnky jsme se podívali společně s Marcelou Hlaváčkovou, koučkou osobního a profesního rozvoje.




Kdy je ten nejlepší čas udělat si svoji nástěnku vizí a cílů?

Kdykoliv! Kdykoliv během vašeho života, během roku. Někdo má své cíle stanoveny od ledna do prosince. Někdo začíná únorem – začátek čínského roku. Což doporučuji. Mám vyzkoušeno u sebe i svých klientů, že cíle stanovené v únoru mají důkladnější motivaci a tím jsou i z více procentech zrealizovány.Někdo má vize krátkodobé (letos na jaře odletět k moři), někdo dlouhodobé (do 5 let postavím dům) atd. Vision board můžete použít i jen na jeden projekt. Je jen na vás jak tuto „pomůcku“ k naplnění vašeho snu, přání, cíle či vize uchopíte a budete s ní pracovat.


Jak má taková nástěnka vypadat?

Je několik způsobů, jak si udělat svůj Vision board. Můžete si ho vytvořit online, v počítači, nebo na skutečné nástěnce. Také si můžete každý obrázek dát do samostatného rámečku a jednotlivé rámečky sestavit na stěně do určitého seskupení.Použijte obrázky z časopisů, katalogů, vytištěné. Doplňte obrázky motivačními slogany a TERMÍNEM, kdy chcete mít tento svůj cíl naplněný.


Kam nástěnku cílů umístit?

Zavěste si nástěnku na viditelné místo, kde ji budete mít pořád na očích. Několikrát denně se u ní zastavte a zasněte, že už to, co vidíte, máte. To je ta správná motivace (a práce s vizualizací). Může to být například v pracovně, chodbě nebo obývacím pokoji. Pokud jste si nástěnku vytvořili online, můžete si ji dát na plochu vašeho počítače + vytištěnou do diáře.Já osobně doporučuji sepsání cílů, vystřihnutí, sestavení obrázkové koláže. Proč? Protože čím více času a tím pádem energie a myšlenek, věnujete svým cílům, tím více se na své cíle naladíte.


Co má motivační vision board obsahovat?

Správně sestavený vision board má mít co nejvíce vystihující obrázky, specifikace a termíny vašich přání, snů, cílů a vizí. Při pohledu na obrázek a představě, že už toto máte, byste měli mít úžasný pocit naplnění a radosti. A TA RADOST - to je ta správná motivace, co vás bude popohánět k dokončení vašeho cíle.


Správná nástěnka cílů a vizí, by měla mít dvě části.

Do první části si dáme fotografie, obrázky nebo si napíšeme to, co se nám povedlo již zrealizovat. To, na co jsme ve svém životě pyšní. Např. v roce 1997 jsem rozjela svůj byznys, mám šťastnou rodinu, absolvovala jsem kurz s certifikátem. V roce 2022 jsem si koupil své auto snů, atd. Připomeňte si, jak ty velké věci, tak i ty malé, co vám činí život šťastný a krásný. Vlastně se tímto pochválíte, zvýšíte si sebevědomí a posílíte sebehodnotu. Uvědomíte si, co vše jste již dokázali a co se vám povedlo. A to vás bude ještě více motivovat k naplnění vašich nových cílů.


Co má navazovat na nástěnku cílů a vizí, aby se zrealizovaly?

Prvním krokem je Seznam přání a cílů.

Před nástěnkou cílů by měl předcházet seznam našich přání a cílů. Seznam, který si sestavíme na základě naší vnitřní motivace a touhy. Motivace PROČ toto ve svém životě chci, je velmi důležité. Pokud něco chceme, protože bychom to měli mít, většinou cíle nedosáhneme. Pokud po svém cíli toužíme celým srdcem, tak máme vysokou vnitřní motivaci neboli záměr. Záměr vám pomůže udržet pozitivní myšlení, odhodlání a zaměření.


Vaše cíle by měly být reálné, vámi dosažitelné a s termínem, do kdy je chcete zrealizovat.

Druhým krokem je Vision board.


Třetím krokem je Rozplánování si cílů na jednotlivé kroky a zapsání těchto kroků do Diáře.

Co pro svůj cíl udělám každý den. Jaký výsledek budu mít za měsíc či v polovině roku, atd. Plánování je velmi důležité pro úspěšné naplnění cíle. Plánování znamená, že si promyslíte, jak dosáhnete svého cíle, co pro to uděláte, kdy to uděláte. Plánování je tedy klíčovou součástí procesu dosahování cílů. S plánem jste motivovaní, máte fokus na svůj cíl a neztrácíte směr a čas.

Pokud teď přesně nevíte, co máte udělat pro naplnění svého cíle, napište si, co nyní – teď a v tuto chvíli, můžete udělat pro naplnění svého cíle. A až to budete dělat, přijdou další kroky a další. Jen neustávejte a každý den udělejte něco.

Příklad plánování Vašeho cíle:

Pokud je váš cíl zlepšit svou angličtinu a domluvit se na cestách v zahraničí, můžete si ho rozepsat takto:

  • Specifický: Chci zlepšit svou angličtinu, abych mohla lépe komunikovat s cizinci při cestám po světě.

  • Měřitelný: Chci dosáhnout úrovně B2 podle Společného evropského referenčního rámce pro jazyky.

  • Dosažitelný: Mám základy angličtiny, mám čas a mám zdroje na učení.

  • Časově omezený: Chci dosáhnout úrovně B2 do konce roku 2024.


Vytvořte si plán, jak toho dosáhnout.

A celý plán si dát jako úkoly do diáře k příslušnému datu. Například:

  • Každý den si přečtu alespoň jednu stránku anglické knihy nebo článku.

  • Každý týden si poslechnu alespoň jeden podcast nebo video v angličtině.

  • Každý měsíc si napíšu alespoň jeden e-mail nebo dopis v angličtině.

  • Každé tři měsíce si udělám test z angličtiny, abych zjistil svůj pokrok.

  • Každý půlrok si najdu někoho, s kým si budu mluvit v angličtině.


Pokud ve svém životě někde zabloudíte, nebojte si říci o pomoc.

DSC_6632.jpg

Jsem
Marcela Hlaváčková.
Autorka tohoto webu.

logo_pardubicko.png

Píši také pro e-deník.

damska liga logo.png

Emoční rovnice: Instantní odpověď na všechny vaše problémy

emocni-rovnice.jpeg
bottom of page