top of page
  • Obrázek autoraNela Holková

Dita v koučinku

Jmenuji se Dita a dne 24.8.2020 jsem poprvé vstoupila bílými dveřmi do kanceláře koučky, paní Hlaváčkové, situované v 6. patře budovy. Měla jsem možnost dopravit se tam výtahem, nicméně jsem ji nevyužila. Domnívala jsem se, že se veškeré výtahy na tomto světě každou chvíli mohou zaseknout a já bych v nějakém mohla zůstat uvězněna.


Ze svého premiérního setkání s koučkou jsem byla lehce nervní (kvůli mé sociální fobii a strachu z neznámého). Paní Hlaváčková tehdy spolupracovala s panem Alešem Kalinou a využívala softwaru, jenž stvořil – aplikace Emoční rovnice. Při zobrazení aplikace na monitoru počítače se po levé straně nacházelo menu. Toto menu obsahovalo např. grafy, do kterých paní Hlaváčková vpisovala hodnoty z těchto čtyř životních oblastí: zdraví, peníze, vztahy a práce (v mém případě tehdy škola). Měla jsem ohodnotit tyto kvadranty ve svém životě číslem na stupnici 0 a 10, přičemž 0 znamenalo „úplná hrůza“ a 10 „super, úžasné“. Ocenila jsem tyto životní oblasti povětšinou velmi nízko. Tak například:


„Jak hodnotíte vztah sama k sobě?“ chtěla vědět koučka.

„Nula,“ odvětila jsem.


V otázce sebevědomí jsem se zkrátka dlouho držela na bodu mrazu, a kdyby to bylo možné, šla bych do záporných hodnot.

Další částí menu v programu Emoční rovnice byla tzv. Kolečka. „Kolečka“ se řešila pouze při první návštěvě koučky a sloužila analýze problémů klienta. Na začátku koučinku jsem měla říct něco o sobě a trablích, které mě tehdy provázely na mé životní cestě. Poté paní Hlaváčková přešla na „Kolečka“.


Spočívalo to v tom, že se mě doptávala na věci, které jsem v úvodu prohlásila, např.:

„Souhlasíte s tím, že se bojíte mluvit s lidmi první?“

„Ano,“ řekla jsem.

„Proč?“

„Protože se bojím, že budu trapná, když někoho oslovím první.“

„Proč se bojíte, že budete trapná, když někoho oslovíte?"

„Protože toho druhého by mohlo otravovat, že se s ním chci bavit.“

„Proč by ho to mělo otravovat?“


V tomto duchu se mě paní Hlaváčková u každé záležitosti doptávala, dokud jsme se společně nedobraly „jádra pudla“, nebo-li původu problému. Od koučky jsem na závěr koučinku dostala cca 10 úkolů. Byly mezi nimi zastoupeny jak ty příjemné, jako koupit si solidní knihu a jít do vířivky, tak ty potřebné, jako vyčistit mým kočkám záchody a umýt koupelnu .

5 zobrazení
DSC_6632.jpg

Jsem
Marcela Hlaváčková.
Autorka tohoto webu.

logo_pardubicko.png

Píši také pro e-deník.

damska liga logo.png

Emoční rovnice: Instantní odpověď na všechny vaše problémy

emocni-rovnice.jpeg
bottom of page